Μεγάλος Αδελφός

Angelus - Κυριακή των Βαΐων και των Παθών του Κυρίου

Αγαπητοί αδελφοί!

Πριν ολοκληρώσω αυτή την εορτή, θα ήθελα να σας χαιρετίσω όλους, ιδιαίτερα τους προσκυνητές που ήρθαν από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων. Εύχομαι σε όλους σας, συμπεριλαμβανομένων όσων συνδέονται με τα μέσα ενημέρωσης, καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Είμαι κοντά στον αγαπητό λαό του Περού, ο οποίος περνάει μια δύσκολη περίοδο κοινωνικής έντασης. Σας συνοδεύω στην προσευχή και ενθαρρύνω όλα τα μέρη να βρουν μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατό για το καλό της χώρας, ιδιαίτερα των φτωχότερων, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων και στους θεσμούς.

Σύντομα θα στραφούμε στην Παναγία μας στην προσευχή Angelus. Ακριβώς ο Άγγελος του Κυρίου ήταν εκείνος που, στον Ευαγγελισμό, είπε στη Μαρία: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο στον Θεό» (Λουκ. 1:37). Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό. Ακόμη και για να τερματιστεί ένας πόλεμος του οποίου το τέλος δεν είναι ορατό. Έναν πόλεμο που καθημερινά φέρνει μπροστά στα μάτια μας αποτρόπαιες σφαγές και φρικτές βιαιότητες που διαπράττονται εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων. Ας προσευχηθούμε γι' αυτό.

Διανύουμε τις ημέρες που οδηγούν στο Πάσχα. Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τη νίκη του Κυρίου Ιησού Χριστού επί της αμαρτίας και του θανάτου. Επί της αμαρτίας και του θανάτου, όχι επί κάποιου και εναντίον κάποιου άλλου. Αλλά σήμερα υπάρχει πόλεμος. Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να κερδίσουν με αυτόν τον τρόπο, με τον τρόπο του κόσμου; Με αυτόν τον τρόπο μόνο χάνετε. Γιατί να μην Τον αφήσουμε να κερδίσει; Ο Χριστός σήκωσε το Σταυρό για να μας ελευθερώσει από την κυριαρχία του κακού. Πέθανε για να βασιλεύσει η ζωή, η αγάπη και η ειρήνη.

Αφήστε κάτω τα όπλα σας! Ας ξεκινήσουμε μια πασχαλινή εκεχειρία· αλλά όχι για να ξαναγεμίσουμε τα όπλα και να ξαναρχίσουμε τις μάχες, όχι, αλλά μια εκεχειρία για να φτάσουμε στην ειρήνη, μέσα από αληθινές διαπραγματεύσεις, πρόθυμοι ακόμη και να κάνουμε κάποιες θυσίες για το καλό του λαού. Πράγματι, τι είδους νίκη θα είναι αυτή που θα βάλει μια σημαία σε ένα σωρό από χαλάσματα;

Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό. Σε Αυτόν εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας, μέσω της μεσιτείας της Παναγίας.

Πάπας Φραγκίσκος

 

Πλατεία Αγίου Πέτρου

10 Απριλίου 2022