Μεγάλος Αδελφός

Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στο νέο σωφρονιστικό συγκρότημα (Φυλακές) της Σιβιταβέκια στη Ρώμη

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη διαβάζουμε αυτή την περικοπή από το Ευαγγέλιο. Είναι κάτι απλό. Ο Ιησούς, με τους φίλους του, τους μαθητές του, είναι στο δείπνο. Το πασχαλινό δείπνο. Ο Ιησούς τότε σηκώνεται και πλένει τα πόδια των μαθητών του, κάτι που είναι ένα παράξενο, γιατί εκείνη την εποχή οι δούλοι έπλεναν τα πόδια του κυρίου τους στην είσοδο του σπιτιού. Και στη συνέχεια, ο Ιησούς -με μια χειρονομία που αγγίζει επίσης την καρδιά- πλένει τα πόδια του προδότη, αυτού που τον πουλάει! Αυτός είναι ο Ιησούς και μας διδάσκει με τον τρόπο αυτό απλά, πως πρέπει ο ένας να πλένει τα πόδια του άλλου. Είναι μία συμβολική κίνηση για να μας δείξει πως ο ένας πρέπει να υπηρετεί τον άλλον· ο ένας να υπηρετεί τον άλλον, χωρίς υστεροβουλία και προσωπικό συμφέρον.

Πόσο ωραίο θα ήταν αν αυτό μπορούσε να γίνει κάθε μέρα και σε όλους τους ανθρώπους. Αλλά πάντα εμφανίζεται το συμφέρον, το οποίο είναι σαν το φίδι που μπαίνει ανάμεσα μας. Και σκανδαλιζόμαστε όταν λέμε: «Πήγα σε αυτό τη δημόσια υπηρεσία και αναγκάστηκα να δώσω "φακελάκι"». Αυτό πονάει, γιατί δεν είναι καλό. Και συχνά αναζητούμε το δικό μας συμφέρον στη ζωή, σαν να χρεώνουμε ο ένας τον άλλον "φακελάκι".

Αντίθετα, είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα χωρίς συμφέρον: Ο ένας να υπηρετεί τον άλλον, ο ένας να είναι ο αδελφός του άλλου, ο ένας να βοηθά τον άλλον να μεγαλώσει, ο ένας να διορθώνει τον άλλον, και με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε τα πράγματα να προχωράνε. Για να υπηρετήσουμε! Και στη συνέχεια ο Ιησούς αποκαλεί τον προδότη: "Φίλο" και τον περιμένει μέχρι το τέλος! Συγχωρεί τα πάντα. Θα ήθελα να βάλω αυτό στις καρδιές όλων μας σήμερα, και στη δική μου: Ο Θεός συγχωρεί τα πάντα και ο Θεός πάντα συγχωρεί! Εμείς είμαστε αυτοί που κουραζόμαστε να ζητάμε συγχώρεση. Και ο καθένας από εμάς, ίσως, έχει κάτι μέσα στην καρδιά του, το οποίο κουβαλάει εδώ και πολύ καιρό, το οποίο τον κάνει να "βουρκώνει", κάποιον μικρό σκελετό κρυμμένο στην ντουλάπα. Αλλά, ζητήστε από τον Ιησού συγχώρεση! Εκείνος τα συγχωρεί όλα. Θέλει μόνο την εμπιστοσύνη μας για να μας δώσει συγχώρεση. Μπορείτε να το κάνετε όταν είστε μόνοι σας, όταν είστε με άλλους συντρόφους, όταν είστε με τον ιερέα. Αυτή είναι μια όμορφη προσευχή για σήμερα: «Κύριε, συγχώρεσέ με. Εγώ θα προσπαθήσω να υπηρετήσω τους άλλους, αλλά Εσύ θα με υπηρετήσεις με τη συγχώρεσή Σου». Έτσι πλήρωσε ο Χριστός: Με συγχώρεση. Αυτή είναι η σκέψη με την οποία θα ήθελα να σας αφήσω. Να υπηρετούμε, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε σίγουροι ότι ο Κύριος συγχωρεί. Και πόσο συγχωρεί; Τα συγχωρεί όλα! Και σε ποιο βαθμό; Στον μέγιστο! Αυτός δεν κουράζεται να συγχωρεί· εμείς κουραζόμαστε να ζητάμε συγχώρεση.

Και τώρα, θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο πράγμα που έκανε ο Ιησούς: να πλύνω τα πόδια Του. Το κάνω αυτό από καρδιάς γιατί εμείς οι ιερείς πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα υπηρετούμε τους άλλους, όχι να τους εκμεταλλευόμαστε. Ο κληρικαλισμός μερικές φορές μας οδηγεί σε αυτόν τον δρόμο. Αλλά πρέπει να υπηρετήσουμε. Αυτό είναι ένα σημάδι, επίσης ένα σημάδι αγάπης για αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές και για όλους εσάς εδώ· ένα σημάδι που σημαίνει: «Δεν κρίνω κανέναν. Προσπαθώ να εξυπηρετώ τους πάντες». Υπάρχει Κάποιος που κρίνει, αλλά είναι ένας μάλλον παράξενος δικαστής! Ο Κύριος και κρίνει και συγχωρεί. Ας ακολουθήσουμε αυτή την τελετή με την επιθυμία να υπηρετούμε και να συγχωρούμε.

 

Πάπα Φραγκίσκου

Μεγάλη Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022