Μεγάλος Αδελφός

Συνέπειες από τη χαρούμενη θεώρηση του μυστηρίου του Υιού του Θεού που γεννήθηκε για μας

 

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα,

Η συνάντησή μας διεξάγεται στο πνευματικό κλίμα της προ των Χριστουγέννων νηστείας, που γίνεται ακόμα πιο έντονο από την ένατη εβδομάδα προ των Χριστουγέννων, που τη ζούμε αυτές τις μέρες και που μας οδηγεί στις γιορτές της Γέννησης. Γι’ αυτό σήμερα, θα ήθελα να σκεφτώ μαζί σας πάνω στα Χριστούγεννα του Ιησού, γιορτή της εμπιστοσύνης και της ελπίδας, που υπερνικάει την αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία. Και ο λόγος της ελπίδας μας είναι αυτός : ο Θεός είναι μαζί μας και ο Θεός εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ εμάς! Αλλά σκεφτείτε το καλά : ο Θεός είναι μαζί μας και ο Θεός εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ εμάς. Είναι γενναιόψυχος αυτός ο Θεός Πατέρας! Έρχεται να κατοικήσει μαζί με τους ανθρώπους, επιλέγει τη γη ως κατοικία του για να είναι πλάι στον άνθρωπο και να είναι παρών εκεί που ο άνθρωπος περνάει τις μέρες του με χαρά ή με πόνο. Γι’ αυτό η γη δεν είναι πια μόνο «κοιλάς δακρύων|», αλλά είναι ο τόπος όπου ο ίδιος ο Θεός εσκήνωσε, είναι ο τόπος της συνάντησης του Θεού με τον άνθρωπο, της αλληλεγγύης του Θεού με τους ανθρώπους.

Ο Θεός θέλησε να μοιραστεί την ανθρώπινή μας μοίρα μέχρι του σημείου να γίνει ένα μαζί μας στο πρόσωπο του Ιησού, που είναι αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό. Η παρουσία του Θεού στην ανθρωπότητα δεν πραγματώθηκε σ’ έναν κόσμο ιδεώδη, ειδυλλιακό, αλλά σ’ αυτόν εδώ τον πραγματικό κόσμο, που τον σημαδεύουν τόσα καλά και τόσα κακά πράγματα, διαιρέσεις, κακότητα, φτώχια, καταχρήσεις εξουσίας, πόλεμοι. Διάλεξε να κατοικήσει την ιστορία μας όπως αυτή είναι, με όλο το βάρος των ορίων και των δραμάτων της. Έτσι έδειξε με τρόπο μοναδικό τη φιλεύσπλαχνη και αγαπητική του διάθεση προς τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι ο Θεός-μεθ’-ημών· ο Ιησούς είναι ο Θεός-μεθ’-ημών. Το πιστεύετε αυτό; Ας κάνουμε μαζί αυτή την ομολογία : ο Ιησούς είναι ο Θεός-μεθ’-ημών! Ο Ιησούς είναι ο Θεός-μεθ’-ημών από πάντα και για πάντα μαζί μας στις συμφορές και στους πόνους της ιστορίας. Τα Χριστούγεννα του Ιησού είναι η εκδήλωση του Θεού που «τοποθετήθηκε»μια για πάντα από την πλευρά του ανθρώπου, για να μας σώσει, για να μας ανασηκώσει από τη σκόνη της μιζέριας μας, των δυσκολιών μας, των αμαρτιών μας.

Από αυτό προέρχεται το μεγάλο δώρο του Βρέφους της Βηθλεέμ : Μας φέρνει μια πνευματική ενέργεια, μια ενέργεια που μας βοηθάει να μη βυθιστούμε στις δυσκολίες μας, στις απελπισίες μας, στις θλίψεις μας, γιατί είναι μια ενέργεια που ζεσταίνει την καρδιά και την μεταμορφώνει. Πράγματι, η γέννηση του Ιησού μας φέρνει το καλό νέο ότι ο Θεός μας αγαπάει έντονα και τον καθένα ξεχωριστά, και αυτή την αγάπη όχι μόνο μας την γνωστοποιεί, αλλά μας την προσφέρει, μας την μεταδίδει!

Μπορούμε να αντλήσουμε δύο συνέπειες από τη χαρούμενη θεώρηση του μυστηρίου του Υιού του Θεού που γεννήθηκε για μας.

Η πρώτη είναι ότι, αν τα Χριστούγεννα, ο Θεός αποκαλύπτεται όχι σαν κάποιος που είναι ψηλά και που κυβερνά το σύμπαν, αλλά ως εκείνος που χαμηλώνει, που κατεβαίνει στη μικρή και φτωχή μας γη, αυτό σημαίνει ότι, για να γίνουμε όμοιοι μ’ Εκείνον, δεν πρέπει να τοποθετηθούμε πάνω από τους άλλους, αλλά το αντίθετο να χαμηλώσουμε, να τεθούμε στην υπηρεσία των άλλων, να γίνουμε μικροί με τους μικρούς και φτωχοί με τους φτωχούς. Αλλά είναι θλιβερό να βλέπει κανείς έναν χριστιανό να μη θέλει να χαμηλώσει, να μη θέλει να υπηρετήσει. Ένας χριστιανός που κορδώνεται παντού, είναι κάτι θλιβερό : δεν είναι χριστιανός, είναι ειδωλολάτρης. Ο χριστιανός υπηρετεί, χαμηλώνει. Ας προσπαθήσουμε ώστε οι αδελφοί και οι αδελφές μας να μην αισθάνονται ποτέ μόνοι!

Η δεύτερη συνέπεια : αν ο Θεός, μέσω του Ιησού, μπλέχτηκε με τον άνθρωπο στο σημείο που να γίνει ένας από εμάς, αυτό σημαίνει πως ό,τι κάνουμε σ’ έναν αδελφό ή σε μια αδελφή, θα το έχουμε κάνει σ’ Εκείνον. Ο ίδιος ο Ιησούς μας το θύμισε : αυτός που θα θρέψει, θα φιλοξενήσει, θα επισκεφθεί, θ’ αγαπήσει έναν από τους ελάχιστους και τους φτωχότερους απ’ αυτούς τους ανθρώπους, θα το έχει κάνει στον Υιό του Θεού.

Ας εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στη μητρική μεσιτεία της Παρθένου Μαρίας, Μητέρας του Ιησού και δικής μας Μητέρας, να μας βοηθήσει αυτά τα Άγια Χριστούγεννα που πλησιάζουν, ώστε στο πρόσωπο του πλησίον μας, ιδιαίτερα των πιο αδύνατων και αποκλεισμένων προσώπων, να αναγνωρίζουμε την εικόνα του ενανθρωπήσαντος Υιού του Θεού.

+